Racestandard - Border CollieHelhedsindtryk: Velproportioneret, med bløde linier, der angiver kvalitet, ynde og perfekt harmoni, forenet med tilstrækkelig masse til at give indtryk af udholdenhed. Enhver tendens til grov eller sart bygning er uønsket.
Karakteristiske træk: Virker atletisk, med godt hvælvene ribben, dybt og temmelig bredt bryst. Længdepartiet er dybt og muskuløst, men ikke opknebet. Kropslængden er en smule større end skulderhøjden.
Temperament: Sej og vedholdende, hårdtarbejdende hyrdehund med stor lærevillighed. Energisk, opmærksom, lydhør og intelligent. Hverken nervøs eller aggressiv.
Hoved: Skallen er ganske bred, og nakkeknuden er ikke fremtrædende. Kinderne er hverken udfyldte eller rundede. Næsepartiet, der bliver smallere ud mod næsen er moderat kort og kraftig. Skalle og næseparti er omtrent lige lange. Stoppet er meget tydeligt. Næsen er sort, undtagen hos brune og chokoladefarvede hunde, hvor den kan være brun. Hos "blue merle" hunde er næsen skiferfarvet. Næseborene er veludviklede.
Øjne: Ansat langt fra hinanden, ovale og af moderat størrelse. De er brune, undtagen hos "blue merle" hunde, hos hvem et eller begge øjne helt eller delvist kan være blå. Udtrykket er mildt, ivrigt, opmærksomt og intelligent.
Ører: Middel af størrelse og tykkelse, ansat med god bredde. De bæres helt eller halvt opstående og er under brugen meget følsomme og bevægelige.
Bid: Tænder og kæber er stærke, med perfekt, regelmæssigt og komplet saksebid, dvs. At overmundens tænder tæt overlapper undermunden og er stillet lige I kæberne.
Hals: Af god længde, stærk og muskuløs. Den er let buet og bliver bredere ned mod skuldrene.
Forpart: Forbenene er parallelle set forfra, og mellemhånden er set fra siden let skråstillet. Knoglebygningen er kraftig, men ikke svær. Skuldrene er godt tilbagelagt, og albuerne slutter tæt til kroppen.
Kropstykke: Virker atletisk, med godt hvælvet, ribben dybt og temmelig bredt bryst. Lændeparitet er dybt og muskuløst, men ikke opknebent. Kropslængden er en smule større end skulderhøjden.
Bagpart: Bred, muskuløs og set fra siden blødt faldende mod haleansatsen. Lårene er lange, dybe og muskuløse, med velvinklede knæ og stærke, godt lavt ansatte haser. Set bagfra er bagbenene fra haseleddet og nedefter af kraftig knoglebygning og stillet parallelt.
Poter: Ovale af form, med tykke, stærke og sunde trædepuder. Tæerne er godt krummede og tæt sluttede. Kløerne er korte og stærke.
Hale: Moderat lang, således at halehvirvlerne når mindst til haseleddet, Den er lavt ansat, godt behåret og ender I en opad bøjet bue, som fuldender hundens graciøse omrids og harmoni. Halen må løftes, når hunden er I affekt, men må aldrig bæres ind over ryggen.
Bevægelse: Fri, flydende og utrættelig. Poterne løftes så lidt som muligt over jorden, så man får indtryk af, at hunden er I stand til at bevæge sig både listende og meget hurtigt.
Pels: To varianter:
1) Moderat langhåret, og
2) Glathåret.
For begges vedkommende er yderpelsen af tæt mellem fin struktur, med en blød og tæt underuld, som beskytter godt mod vejret. Hos den langhårede variant danner den fyldige pels halskrave, bukser og halebusk. I ansigtet, på forben ( som dog har faner ), og på bagben fra haseled og nedefter er pelsen kort og glathåret.
Farve: En mangfoldighed af farver er tilladt. Hvidt må dog ikke være dominerende.
Størrelse: Idealhøjde for hanner er 53 cm ( 21 inches ), for tæver lidt mindre.
Fejl: Enhver afvigelse fra de foregående punkter betragtes som en fejl, hvis betydning for bedømmelsen skal stå I nøje forhold til afvigelsens omfang.
Bemærk: Hanhunden skal have to normalt udviklede testikler i pungen.